Hvorfor man får en stomi

By:

Stomi kan være en nødvendig ting at få af flere forskellige årsager. Mange flere danskere end man tror lever med at have en stomi. En stomi kan betyde, at du kan begynde at leve dit liv næsten som du plejede. En stomi kan altså give dig friheden tilbage.

Alle er forskellige

Som sagt er der mange forskellige grunde til at en stomi kan være nødvendig. Hvis man for eksempel har haft kræft, så kan en stomi være en løsning, især til folk, der har haft eller har kræft i tarmen eller hvis man lider af en sygdom såsom Crohns eller divertikulitis. Nogle gange er det også fordi, man efter mange års kamp med ens fordøjelsessystem vælger at få stomi, så man kan spise frit igen uden at ligge syg ofte. Nogle vælger også at få stomi, hvis de har en blokering i tarmen, lider af inkontinens, altså ufrivillig vandladning eller af helt andre grunde. Alle er forskellige, og derfor kan der være mange forskellige grunde til at få en stomi.

Den rette pleje

Når du får stomi er det vigtigt at finde ud af, hvordan du opretholder den personlige hygiejne allerbedst. Der opstår mange spørgsmål i led med at få en stomi, som for eksempel kost, væske, hvor aktiv du kan være, hvordan dit sociale liv bliver påvirket og selvfølgelig, hvordan du psykisk bliver påvirket. Din krop gennemgår en stor forandring, hvilket kan være en udfordring, men din læge kan hjælpe dig med alle de spørgsmål du har. Langsomt bliver du fortrolig med din stomi, og opdager at du kan begynde at leve dit liv mere eller mindre som før. Læs mere om stomi her, hvis du er en af dem, der overvejer det som en løsning i dit liv.

Posted in: stomi