Giv dit bagværk ægte smag med ren rå marcipan

By:

Flødeboller. Kransekage. Mazarintærte. Hjemmelavet konfekt. Rigtig mange danskere er glade for marcipan, og det kan ses i opskrifterne på nogle af vores mest traditionelle og festlige desserter og kager. Vil du have det bedst mulige resultat, skal du bage med ren rå marcipan.

Måske tror du, at marcipan ”bare” er marcipan. Men dér tager du faktisk fejl. Marcipanen har en lang historie som en af de mest kostbare råvarer i det danske køkken. Den består hovedsageligt af mandler, og da vi ikke har klimaet til at dyrke mandler i Norden, er råvarerne blevet importeret langvejs fra. Det er dyrt, og derfor var marcipan i gamle dage forbeholdt de mere velstående borgere.

Ingredienserne i ægte marcipan er få: Mandler og sukker. Navnet ”ren rå marcipan” bruges ofte til at tydeliggøre, at produktet netop kun består af disse to produkter. Der findes nemlig undertiden et andet produkt, den såkaldte bagemarcipan, hvor en del af mandlerne er erstattet med de billigere abrikoskerner.

Bagemarcipanen, som også kaldes percipan, er ofte billigere, og har en mere frugtig smag end ren rå marcipan. Nogen foretrækker percipanen, enten på grund af smagen eller dens lidt fastere konsistens. Men vil du have den ægte mandelsøde smag, skal du altså købe ren rå marcipan.

Med ægte marcipan får du det bedste resultat

Uanset hvad du skal bage, bliver smagen renest med ren rå marcipan. Hold dog øje med ingredienslisten i det enkelte produkt – i nogle produkter er der nemlig et højt indhold af sukkersirup, og dermed færre mandler. Det kan have betydning for bagefastheden, og i sidste ende for resultatet af dit bagværk.

Marcipan er en forholdsvis dyr ingrediens, så det giver god mening at sætte sig ind i både priser og kvalitet, inden du spenderer.

Posted in: Køkkenudstyr